A köznevelési törvény módosítását kezdeményezte a kereszténydemokrata Michl József, aki a parlament honlapján november 22-én közzétett indítványában foglalkozik az egyházi és magán köznevelési intézményben foglalkoztatott pedagógusok rendkívüli munkavégzésének díjazásával, és lehetővé tenné, hogy a miniszter döntsön a köznevelési intézmény nevéről.

A törvényjavaslat rögzíteni javasolja, hogy a rendkívüli munkavégzés díjazására és a pótszabadságra a közalkalmazottakra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Kitér arra, hogy a pedagógiai asszisztens, szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, gyógypedagógiai asszisztens, pszichopedagógus pótszabadságának meghatározásakor a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottakra vonatkozó szabályozások érvényesek.

A jövőben a miniszter hozhat döntést a köznevelési intézmény nevének megállapításáról. Tekintettel arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az oktatásért felelős miniszter irányítása alatt működő központi hivatal, indokolt, hogy a miniszter hozzon döntést a köznevelési intézmény nevének megállapításáról – olvasható az indoklásban.

A javaslat kiegészíti a törvény adatkezelési és adattovábbítási rendelkezéseit a pedagógusminősítési rendszer és az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés – tanfelügyelet – hatékonyabbá tétele érdekében.

A módosítás a gyorsabb és korszerűbb ügyintézés érdekében előírja, hogy pedagógusminősítő vizsga és a minősítési eljárás során a kapcsolattartás elektronikus úton történik.

Az indítvány szerint a pedagógus-előmeneteli rendszerre vonatkozó szabályozást pontosítani kell, összhangba kell hozni a közalkalmazottak jogállásról szóló törvényben a távolléti díj számítására vonatkozó szabályozással.

A művészeti szakmai szervezetek kérésére a drámapedagógiai szakirányú továbbképzésben részt vett tanítók alapfokú művészetoktatásban történő részvétele is lehetővé válhat. Jelenleg ugyanis – a jogszabályok miatt – nem tudnak minden esetben megfelelő szakképzettségű oktatót találni.

A módosítás célja az is, hogy az elmúlt évben a gyógypedagógus- és a konduktorképzésben kibocsátott (ugyanazon vagy hasonló szakképzettséget igazoló) okleveleknél a munkáltatók egyértelmű szabályozással találkozzanak.

Szükséges és indokolt, hogy az intézményi tanácsok közigazgatási eljárásai illetékmentességet élvezzenek, hiszen kötelező létrehozataluk célja nem az volt, hogy a delegáltak anyagi hozzájárulást fizessenek – olvasható az előterjesztésben, amely mentesítené az egyházi fenntartású intézményeket az intézményi tanács létrehozásának kötelezettsége alól.

{module Forrás: edupress|none}