Holnapig, azaz október 15-ig adhatja le Diákhitel igénylését az, aki november 15-ig pénzhez szeretne jutni. A 7,5 százalékos kamatozású, szabad felhasználású Diákhitel1 mellett az önköltséges képzésben résztvevők a változatlanul kedvező, 2 százalékos kamatú, államilag támogatott Diákhitel2-ben is részesülhetnek.

Az idei évtől egyszerűbbé vált az igénylés: a hallgatók a felsőoktatási intézményük belső tanulmányi rendszerein keresztül is elindíthatják az ügyintézést.

 

Aki még nem vett fel Diákhitelt az őszi félévben, de november közepén hozzá szeretne jutni a kért összeghez, még egy napig, október 15-ig adhatja le Diákhitel igénylését. Azon hallgatók számára, akik a határidőt követően intézik ügyeiket, leghamarabb december közepén kerül folyósításra a megigényelt összeg.

A rekordalacsony kamatú Diákhitel1 felhasználásáról szabadon dönthet a hitelfelvevő. Képzési formától függetlenül havi 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy 50 ezer forint igényelhető, melyhez havonkénti utalásban vagy akár szemeszterenként egy összegben is hozzájuthatnak a hallgatók. Az államilag támogatott Diákhitel2 kizárólag képzési díjra fordítható, felvehető maximuma a hallgató önköltségi díja, mely összeg közvetlen a felsőoktatási intézményhez érkezik.

Fontos változás, hogy a diákhitelek igénylése egyszerűbbé vált az idei tanévtől: a Diákhitel elektronikus ügyintézési felülete, a Diákhitel Direkt (www.diakhiteldirekt.hu) mellett, a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületeiről (ETR/Neptun) is lehetőség nyílik az igénylésre. A változás eredményeképpen, a tanulmányi rendszerben levő személyes és tanulmányi adatokat már nem kell az igényléskor kitölteni, ezt a Diákhitel Direkt automatikusan átveszi az adott intézmény tanulmányi rendszereiből. A hiteligénylési adatlapot helyben, a felsőoktatási intézmények hiteligénylési pontjain lehet leadni.

Az érdeklődők a Diákhitellel kapcsolatos minden fontos információt, tudnivalót magyar és angol nyelven a nap 24 órájában megtalálnak a Diákhitel Központ internetes felületén, a www.diakhitel.hu portálon. A hallgatók további kényelmét szolgálja, hogy a Diákhitel személyes ügyfélszolgálata Budapesten már két helyszínen is elérhető: az eddigi Csalogány utcai mellett, a KÖKI Terminálon található Diákhitel ügyfélszolgálat is várja az érdeklődőket.

{module Forrás: edupress|none}