Minimum 240 pontot kell elérniük a felvételizőknek a felsőoktatásba való bejutáshoz, a jövőben ez a szám azonban évente 20 ponttal emelkedni fog – jelentette be Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az Echo Tv Napi aktuális című műsorában.

A helyettes államtitkár a legfontosabb változásokkal kapcsolatban emlékeztetett, hogy született egy új felvételi eljárást szabályozó kormányrendelet, valamint a kormány módosította a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt.

Többek között eltörölték a korábbi keretszámrendszert, aminek célja többek között az volt, hogy az állam rögzítette: maximum mennyi hallgató tanulmányait és milyen képzési területen képes finanszírozni. Mint mondta, egy felülről nyitott létszámú felsőoktatás veheti kezdetét, ahol a minőség lesz a meghatározó.

A minőség biztosítása érdekében az illetékes miniszter kapott egy olyan jogosítványt, hogy minőségi problémák esetén bizonyos szakok indítását felfüggesztheti, de ilyen joggal eddig nem élt a tárcavezető.

A pontszámításról szólva Maruzsa Zoltán közölte, a jövőben nagyobb szerepe lesz a minimális ponthatárnak. Ebben a felvételi eljárásban 240 pont a minimum, ami Maruzsa Zoltán szerint a következő években emelkedni fog. A felvételi rendelet ugyanis rögzíti, hogy a következő három évben 20-20 ponttal többet kell majd elérni a bejutáshoz.

A felsőfokú szakképzéseket váltó felsőoktatási szakképzések esetében is lesz egy alsó határ, itt azonban valamivel kevesebb, csupán 200 pontot kell elérniük a jelentkezőknek.

{module Forrás: sff}