A középiskola nagyban más, mint az általános. Az általános iskolában kisebbek az osztályok, barátságosabb légkör.

Az általános iskolában a gyerekek biztonságban érzik magukat. Ugyanazon 20-30 gyereket látnak a tanárok mindennap, és a gyerekek is ugyanazzal a néhány tanárral találkoznak nap mint nap. Nyilvánvaló a bensőséges kapcsolat, mind a diák, mind pedig a tanár részéről.

A középsuli az, amitől a gyerekek igazán tartanak. Az osztályok nagyobbak, minden tantárgyat más tanár tanít, és gyakran még az órán tanuló gyerekek sem ugyanazok. Sokszor már maga az iskola nagysága is elrémisztheti a gyerekeket. Sokkal nagyobb szabadságot kapnak, amellyel nem mindig tudnak helyesen élni. De ez az az hely, ahol igen könnyen szerezhetsz tapasztalatokat is.

Fogd fel kalandként az első napokat!

A legtöbb iskola szervezni szokott nyitott napokat, mielőtt elkezdődik a tanítás. Menj el ezekre! Itt megismerheted az iskolát belülről, az utakat, és nagyjából memorizálhatod az alaprajzot is. Így ha ténylegesen elkezdődik a tanítás már sokkal kisebb lesz a félelmed, hisz tudod, hogy mi merre van.

Ha lehetséges, menj olyan suliba, ahol ismersz másokat!

Sajnos, ez nem mindig lehetséges, de ha megoldható, menj olyan iskolába, ahol már ismersz más gyerekeket! Vannak gyerekek, akiknek nehéz rövid idő alatt feloldódniuk, és könnyen barátságokat kötni. Egy vagy két barát, akit ismersz az iskolából segíthet, hogy könnyebben beilleszkedj. Onnantól pedig gyerekjáték lesz az egész!

Beszélj a tanárokkal!

Nem igazán jó dolog otthagyni a szeretett iskoládat és a tanáraidat, akiket annyira kedveltél, és akik annyira közel álltak hozzád. Sajnos, ha középiskolába mész ez fog történni. De mégis tudsz tenni dolgokat azért, hogy ne a vadidegenbe csöppenj bele. A nyílt napon figyelj a tanárra, és ha esetleg lehetséges beszélj vele. Valószínűleg értékelni fogja. Ha pedig iskolakezdéskor nehézségeid akadnak, fordulj a tanárhoz bizalommal!

Lehetsz izgatott, ami az új iskolát érinti!

Kétség nem fér hozzá, az új iskola előtt egy picit izgulni fogsz, és ideges leszel! De próbáld meg ezt az idegességet egy picit átfordítani kíváncsiságba és izgalomba! Gondolj bele mennyi új barátod lesz, mennyivel szabadabb leszel és mennyivel több lehetőséget hordoz magában ez az új miliő!

A középiskolába való átkerülés traumatikus esemény is lehet, ha nem kapunk megfelelő segítséget. De ha a segítség és az előkészítés megfelelő, nagyon könnyen az életünk legjobb élményei közé emelkedhet. Tartós barátságokat kötünk, és életre szóló élményekkel gazdagodunk. Egy szóval, az egyetlen dolog, amire oda kell figyelned, hogy beszélj a problémáidról (már, ha van) és ügyelj arra, hogy a legjobb segítséget kapd!

 

Forrás:kamaszpanasz.hu